Консолидираната печалба след данъчно облагане на унгарската банкова група ОТП възлиза

...
Консолидираната печалба след данъчно облагане на унгарската банкова група ОТП възлиза
Коментари Харесай

Собственикът на Банка ДСК отчете над 1 млрд. евро печалба

Консолидираната облага след данъчно облагане на унгарската банкова група ОТП възлиза на малко над 1 милиарда евро за първите девет месеца на 2021 година, която отбелязва забележителен годишен растеж от 61%. До огромна степен е повлияна от макроикономическата конюнктура в изискванията на КОВИД-19 и ниската доходност през 2020 година, която е база за годишното сравнение.

Възвръщаемостта на капитала (ROE) към третото тримесечие на 2021 година е 18.8 %. Относителният дял на облагата на дъщерните сдружения отвън Унгария се усилва и към края на септември 2021 година съставлява 52%. Българското дъщерно сдружение Банка ДСК за същия интервал регистрира облага в размер на 183 млн. евро., което е близо 18% условен дял от общата облага на Банкова група ОТП, запазвайки лидерското място измежду дъщерните сдружения отвън Унгария и на тримесечна база усилва своя дял. Също по този начин, всички останали дъщерни сдружения усъвършенстват своите финансови резултати по отношение на спешната 2020 година, като се изключи ОТП Румъния, която регистрира позитивен финансов резултат, само че доста по-нисък по отношение на същия интервал на миналата година.

Общите доходи на Банкова група ОТП за първите три тримесечия на 2021 година възлизат на 2.634 милиарда евро, които записват годишно нарастване от 12%, макар затруднената икономическа конюнктура. Приходите от такси и комисионни, като едно от главните пера в приходите, се усилват с 13% (спрямо година назад), като по-голямо нарастване регистрира ОТП Унгария (18%). Банка ДСК също регистрира растеж на приходите с 5% по отношение на септември 2020 година Въпреки че лихвеният марж от началото на 2021 година понижава, динамичността на понижението се успокоява през 2021 година

Текущите разноски на Банкова група ОТП към септември 2021 година възлизат на 1.294 милиарда евро и резервират своето равнище по отношение на септември 2020 година Разходите за амортизация на кредитни експозиции, повлияни от макроикономическата среда и КОВИД-19 рецесията, понижават с 68% на годишна база. Банка ДСК също понижава своите настоящи разноски със 7% по отношение на същия интервал на миналата година.

Съотношението „ разходи/приходи “ на Банкова група ОТП към третото тримесечие на 2021 година е 49.1 на 100. Показателят при Банка ДСК е на равнище от 39.7%, доста под междинното за Групата.

Редовните (обслужвани) кредитни експозиции на Банкова група ОТП се усилват на годишна и тримесечна база (+10% и 4%, респективно). Кредитите, предоставени на семейства и микро, дребни и междинни предприятия също регистрират обилни растежи по отношение на миналата година и по отношение на предходното тримесечие (+8% и 3%, респективно). Общият постоянен кредитен портфейл на Банка ДСК също усилва своя размер с 8% (на годишна база) и с 3% (на тримесечна база). От началото на 2021 година, измежду сдруженията на Банкова група ОТП, Украйна, Румъния и Унгария регистрират най-голямо нарастване на техните кредитни експозиции (+31%, 17% и 15%, респективно).

Нередовните (необслужвани) кредитни експозиции (по МСФО) на Банкова група ОТП понижават своя условен дял от общия портфейл като към края на септември 2021 година са 5.2%. Съотношението „ заеми към депозити “ понижава от 77.1% към второто тримесечие на 2021 година до 75.6% към края на третото тримесечие на 2021 година.

В изискванията на нестабилна макроикономическа среда и с наличието на КОВИД-19 въздействията, депозитната база на Банкова група ОТП регистрира забележителен годишен и тримесечен растеж (14% и 6%, респективно).

Към края на септември 2021 година брутният ликвиден запас на Банкова група ОТП е в размер на 8.2 милиарда евро. За същия интервал, коефициентът на базовия личен капитал от първи ред по МСФО е 15.4 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР